- En blogg om träning, livet och min väg mot Kalmar Ironman 2014.

måndag 17 oktober 2011

KIWI

Köpte idag 4 st Kiwi på ICA - 20 spänn. Galet dyrt, eller som Henrik skulle uttrycka sig, inte dyrt bara mycket pengar. Kiwi är i alla fall fantastiskt gott.

Lite onödigt vetande kanske men en Kiwi innehåller 48 kcal, som är lika mycket som 10g choklad innehåller. 10g choklad. Det är inte så mycket det. Kan det vara 2 rutor? En Kiwi innehåller även 54 mg C-vitamin vilket är 20mg från vårt dagsbehov av C-vitamin. 75mg är dagsbehovet av C-vitamin för vuxna människor. 75mg C-vitamin får du i dig om du äter ex 1 apelsin, 1/2 paprika eller 1 1/2  kiwi.

C-vitamin i brustablettform behövs alltså inte för att tillgodose vårt dagliga behov. En brustablett C-vitamin innehåller runt 1000mg C-vitamin, vilket man kanske kan kalla en "överdos". En överdosering av C-vitamin leder bara till att vi kissar ut det eftersom C-vitamin är vattenlösligt.

Extra C-vitamin gör dig inte heller friskare än någon annan. C-vitamin botar eller förebygger alltså inte någon förkylning. Tyvärr.




Visste ni förresten att Kiwi förutom en frukt även är en fågel? En fågel som inte kan flyga och knappt se. Den är nattaktiv och använder sig nästan bara av sig hörsel. Nått som är säkert är i alla fall att den är fantastiskt söt.


Kiwifågeln...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar